Porfestés

Az elektrosztatikus porszórás szinonimája a szinterezés. Sok porfestő cég szinterező üzemnek hívja magát, de gyakorlatilag mindegyik por alakú festékszórást, vagyis porfestést végez.

Beégethető munkadarab méret:

I. kemence méret: 7700 x 1600 x 1100 mm
II. kemence méret: 1800 x 2800 x 5000 mm

A technológia három részre tagolódik:

1. Előkészítés
2. Porszórás
3. Beégetés

1. Előkészítés

Az előkészítés attól függ, hogy milyen alkatrész érkezik fém felületkezelésre. Rozsdás alkatrészek vagy festékeltávolítás esetén fém szemcseszórás vagy homokszórás technológiáját választhatjuk. A rozsda reve festékmentes munkadarabok esetén zsírtalanítást végzünk. Vas alkatrészeket négy kabinos foszfátos zsírtalanítással, alumínium szálanyag előkészítésére egy 7,7 fm hosszú króm mentes (króm III.) kromát fürdőt alkalmazunk.

2. Porszórás (porfestés)

Az elektrosztatikus porszórás, műgyanta alapú epoxi-poliészter, poliészter, poliuretán vagy más különleges műanyag por alakú festék felvitelét jelenti fém felületre.
A porlakknak (+) töltést adunk, a munkadarabot (-) letesteljük. Az ellenkező polaritás miatt a fém magához vonzza a porfestéket, és ezzel a művelettel a porfestés meg is történt.
Külön követelmény hiányában a felvitt porlakk réteg 60-80 mikron. Figyelemmel kell lenni a Faraday kalitka hatásra, mivel a szerkezet sarkaiban a töltés ellenkező polaritásra vált, így a sarkoknál a porlakkot taszítja.
Üzemünk a piacvezető szintű, GEMA porszóró sztatikát használja, mely egyben a minőség garanciája.

3. Beégetés

A porszórt alkatrészek beégető kemencébe kerülnek ahol, 160-200 °C -on a por alakú festék-porfesték a munkadarabra ráolvad. Az anyaggal szoros kötésben jól tapadó, esztétikus, korrózióvédő bevonatot kapunk. Beégetés elteltével már csak az anyag lehűlését kell megvárni és a terméket szállíthatjuk, megmunkálhatjuk.