Galvanizálás

A galvanizálás során katódot (negatív pólus) illetve anódot (pozitív pólus) különböztetünk meg.

A fém alkatrészre kapcsolt katódra (negatív pólus) külső áramforrás-egyenirányító hatására az anódáról (az alapfémre kerülő bevonó fém) fém ionokat vándoroltatunk az alapfémre.

 

Üzemünkben a galvanizálás 3 módszerét alkalmazzuk:

Horganyzás

 

Védő, védő-díszítő bevonat kék vagy sárga színben.
Korrózióállóság növelésére lakkréteggel láthatjuk el.

Bevonható anyag: vas
Bevonható legnagyobb méret: 2350 x 50 x 100 mm

 

A horganyzás a galvánüzemek legelterjedtebb technológiája, szinte minden galvánüzemben megtalálható. A felület kikészítés itt is előkezeléssel kezdődik. A zsíros, olajos esetleg rozsdás alkatrészeket zsírtalanítjuk, majd savban rozsdátlanítjuk, mert csak a teljesen fémtiszta, oxidmentes felületre lehet a cinket felvinni.

Előkezelés után áram segítségével a nagy tisztaságú cink folyadékközegben átvándorol az alkatrészre 10-12 mikron réteg vastagságban. Az oxidációra hajlamos cink a technológia során további műveleteken megy keresztül, így kék (fehér) vagy sárga passziválást kap további oxidáció elkerülése végett. Lehetőségünk van egy lakkréteg felvitelére is, mely további korrózióállóságot biztosít a horganyzott felületnek.

Nikkelezés

 

Fényes, nikkel bevonatot képzünk.

Bevonható anyag: függesztett és tömegáru vas, réz, sárgaréz, króm
Bevonható legnagyobb méret: 1400 x 400 x 1100 mm

 

A technológia során rezezésre nikkelezés során már nincs szükség, hiszen réz alap nélkül is stabilan megáll a bevonat, ha az előkezelés megfelelő.

Az előkezelés zsírtalanítással kezdődik, majd ezután dekopírozás következik. A fém felülete hajlamos az öblítések során oxidálódni, ezért egy savas áthúzást végzünk. A nikkel is hajlamos oxidálódni. Ez már passzív réteg, ami nem, vagy csak csúnyán galvanizálható tovább. Ezért a galvánfürdő előtt vissza kell aktiválni. A „dekopír” lényege az, hogy valamely fém felületéről kémiai úton szedjük vissza a korrodált réteget.

Ónozás

 

Egészségügyi követelményeknek megfelelő, jól forrasztható, jó áramvezető és nem oxidálódik.

Bevonható anyag: vas, réz
Bevonható legnagyobb méret: 1400 x 400 x 800 mm

 

Az ónozás az élelmezésben és főleg az elektronikában terjedt el. Jó áramvezető, így csatlakozók, érintkezők bevonata. Hosszú idő elteltével sem oxidálódik, jól forrasztható.